Meniu Cautare

Masa de Craciun

Nu conteaza cum numim vacanta noastra preferata, de Craciun, Weihnacht, Noel sau Navidad Vanoce, peste tot se sarbatoreste in cel mai frumos mod posibil, prin iertare,  prin schimbul de cadouri si prin sarbatorirea la masa impreuna cu persoanele pe care le iubim. In ziua de Craciun, pe  25 decembrie, familiile se aduna la masa festiva, unde sunt servite cele mai alese bucate, multe dintre ele pregatite dupa retete vechi adaptate.
Este interesant faptul ca, un numar de mese festive copioase, indiferent daca acestea sunt pregatite in conformitate cu retetele vechi ale bunicilor noastre sau gasite in pagini culinare pe internet, toate acestea sunt imbogatite cu Vegeta, amestecul preferat de condimente, indispensabil in orice lista de feluri de mancare de vacanta.

Desigur, alaturi de meniurile traditionale de Craciun vin si multe obiceiuri frumoase si interesante de Craciun, toate din cele mai vechi timpuri. In unele parti ale Croatieitrebuie mentionat un  vechi obicei de Craciun - Ceremonia de luat masa festiva incepe cu stingerea unei lumanari cu o bucata de paine inmuiata in vin, pe care gazda o ofera tuturor musafirilor de la masa pentru a fi impartasita. Meniul este format din pasari de curte prajite, cel mai adesea curcan cu "mlinci" ("paste zdrentuite"), la fel ca in vremurile bune. In Slovenia, in perioada Craciunului este preferat curcanul umplut cu castane coapte, mere, prune, afine, servit cu varza rosie fiarta si dulce, iar în mod inevitabil, pe masa este prezenta  "potica", un tort facut din produse de patiserie umplute cu seminte de mac, nuci si terci de hrisca si "čvarci" (crusta de porc). In Serbia, in afara de nelipsitul "paprikas" si varza, ce imbogateste masa de Craciun mai gasim "česnica", un vechi tort de Craciun facut dintr-un aluat subțire, cu o umplutura in care se aseaza o moneda de argint, iar painea de Craciun bogat decorata cu figurine din aluat. In Republica Ceha numarul de persoane de la masa trebuie chiar sa fie  par, in caz contrar cel care este redundant nu va trai suficient de mult pentru a intampina Craciunul. Meniul traditional de Craciun consta in supa de peste (crap preparat intr-o suta de feluri diferite), diferite salate de cartofi, precum si feluri de mancare cu ciuperci, varza acra, strudel cu mere și painea specifica Craciunului, care este atat de populara incat se poate cumpara pe tot parcursul anului. Meniul in Polonia trebuie sa contina preparate din padure, campuri, gradini si apa;  astfel contine peste, cel mai adesea crap sau hering, supe (cum ar fi supa de sfecla rosie si supa de migdale), garnituri (un fel de mancare acra cu ciuperci), deserturi și produse de patiserie. Exista intotdeauna, un loc gol la masa, de asteptare, pentru un oaspete neasteptat. Ceremonia de luat masa incepe cu ruperea si schimbul unei bucati de napolitana subtire si fina, care simbolizeaza iubira si armonia. In Rusia se obisnuieste ca masa de Craciun sa contina 12 de mese (o masa pentru fiecare apostol). Cele mai populare mese de Craciun din Rusia sunt cu peste in aspic, friptura de porc umpluta cu hrisca, terciul de ovaz, carnea de pui sau de rata cu mere sote, friptura de miel sau de iepure, sunca, carnati, pate, și nelipsitul "blini", clatite facute din aluat cu drojdie. In Spania, copiii primesc cadouri de Craciun din partea Magilor, iar meniul de Craciun este format din cele mai bune feluri de mancare: fructe de mare, peste, carne de miel, curcan umplut, deserturi, inclusiv "Turrón"- dulciuri lipicioase realizate din migdale, miere, zahar si albus de ou. Celebrarea Craciunului in Anglia nu poate fi imaginata fara un curcan umplut cu mere si prune uscate tocate, si o budinca traditionala (plumpudding) cu fructe uscate si condimente, care este pregatita chiar cu trei saptamani inainte de Craciun.

In unele zone din Franta copiii isi pun cizmele in fereastra in Ajunul Craciunului, iar masa de Craciun este un traditional "buche de Noel" cu gasca umpluta cu castane, ficat de gasca si pate, cu feluri de mancare din peste si crustacee.

In Turcia exista o moneda care va aduce noroc si bogatie celui care musca din ea. InGermania masa de Craciun contine carne prajita de gasca sau crap cu diverse garnituri si salate, si diverse prajituri si produse de patiserie, inclusiv traditionalul "Stollen"- tort cu fructe uscate.  Si pe masa festiva din Italia, veti gasi carne de pasare la cuptor, carne de porc, miel si unele dintre cele mai traditionale, prajiturile de Craciun -  prajiturile Bundt cu fructe confiate ("panettone"), cookie-uri în formă de sarpe (Il Serpent)  si gogosi rotunde acoperite cu zahar ("struffoli"), ca desert.

Share