Meniu Cautare

Vitamina C – aparatoarea sanatatii

Vitamina C este un medicament, supliment si aditiv, si este la fel de buna indeplinind toate aceste functii! Aceasta protejeaza si ajuta, astfel incat se poate spune ca este "regele de prevenire". 

Acidul ascorbic este o substanta rara gasita in viatamina C, fiind folosit ca medicament, adaos sau supliment.

Este buna in mod egal pentru toate. Daca folositi vitamina C pentru conservarea carnii, aceasta se va conserva cu succes, iar culoarea rosie va  fi cea dorita, daca o aplicati sub forma de injectie la un pacient obosit, il va inviora, iar in cazul in care o consumati sub forma de comprimate sau capsule, inainte de aparitia racelii, aceasta poate scurta durata bolii. Spre deosebire de animale, in organismul omului, acidul ascorbic nu se poate sintetiza, astfel incat suntem direct dependenti de aportul oral. 

Numarul de articole publicate cu tema acidului ascorbic si efectele sale este foarte mare. Vitamina C protejeaza si asista si, putem spune, fara nici un dubiu ca vitamina C este "regele preventiei". Cei care stiu cum sa o utilizeae, pot avea beneficii foarte mari.

Cum functioneaza

Sursele standard de vitamina C le regasim in ardeiul rosu, broccoli, lamaie, portocala si multe altele.

Sursele standard de vitamina C le regasim in ardeiul rosu, broccoli, lamaie, portocala si multe altele.

Cand spunem "prima linie de aparare", ne gandim de fapt la activitatile antioxidante si la rolul specific în mobilizarea fortelor de aparare in organism. Cel mai mare numar de lucrari de cercetare (si carti), se refera la problema de protectie preventiva a corpului (lupta impotriva virusilor si bacteriilor), iar vitamina C are cu siguranta primul loc in aceste cercetari. Iata doar un exemplu: se stie ca sportivii la maraton sunt extrem de sensibili la afectiunile tractului respirator superior, din cauza eforturilor pe care le fac. In cazul in care se aduce un aport de vitamina C inainte de cursa, infectia se reduce cu 25%. 

Alta functie nu mai putin importanta, este aceea de a preveni oxidarea colesterolului LDL, care este o conditie necesara pentru prevenirea aterosclerozei. Ca antihistaminic natural, vitamina C faciliteaza vindecarea ranilor si amelioreaza reactiile alergice. Desi efectul in prevenirea recelilor este minor, daca se administreaza doze mai mari (1-8gr/zi), se scurteaza perioada bolii cu 23%.

Vitamina C este singurul factor de origine naturala anti-stres dovedit. Dupa spusele dr. S. Cambel de la Universitatea din Huntsville, Alabama, vitamina C are capacitatea de a "pregati" organismul impotriva stresului datorat schimbarilor bruste din organism, cum ar fi: o calatorie, o schimbare de mediu, o problema chirurgicala, un divort, pierderea unei persoane dragi...etc. Este dificil sa enumeram toate fectele benefice ale acestei substante. Este binecunoscut faptul ca, odata cu inaintarea in varsta, scade vitamina C in ochi astfel putand aparea cataracta. Suplimentand cantitatea de vitamina C, aceasta situatie se poate schimba semnificativ in bine, iar in combinatie cu vitamina E, efectele sunt si mai benefice.

Se observa ca vitamina C functioneaza mai bine in combinatie cu bioflavonoide, de aceea se regaseste preparata in aceasta combinatie. Ar trebui totusi notat faptul ca, rolul principal al vitaminei C este acela de prevenire si stimulare (aparare) a organismului la pacientii aflati in convalescenta, la sportivii activi, la persoanele in varsta, cu scopul de a diminua nivelul colesterolului, gingivita (sensibilitatea gingiei), faciliteaza vindecarea ranilor, rol anti-stres, anti - cataracta,...etc. Nici un efect nu a fost inregistrat in aportul individual (cum ar fi durerile de cap), deoarece un nivel constant zilnic de vitamina C in sange nu poate fi atins. De exemplu, prevenirea racelii (a gripei, prin cresterea rezistentei) nu se poate face in luna martie atunci cand gripa face ravagii, ci in luna decembrie cand nu exista gripa. Este inca discutabil daca vitamina C ar trebui luata ca un supliment alimentar. Daca cineva, in mod constant traieste in conditii de stres (piloti, chirurgi, sportivi activi sau oameni de afaceri), pot consuma constant vitamina C, fapt ce le va permite sa se adapteze la stres mai usor.

Unde poate fi gasita

Tot ce este proaspat si verde contine o anumita cantitate de acid ascorbic. Cea mai mare sursa de vitamina C este inca o problema pentru multi autori, dar pana in prezent, de comun acord,  principala o regasim in  acerola, ciresul american (Malpighia punicifolia), adică 1 7000 mg/100 g. In zonele noastre, sursele de vitamina C le regasim in ardeiul rosu, broccoli, lamaia, portocale,...etc.

Acidul ascorbic in forma pura se realizeaza sub forma tabletelor sau capsulelor de 100, 500 si 1000 mg sau in combinatie cu bioflavonoizi, utilizate ca suplimente. S-a constatat ca vitamina C in combinatie cu rutina si hesperidina previne eliberarea de histamina, care este extrem de importanta in reactiile alergice turbulente cum ar fi, de exemplu, febra fanului. Aceasta poate fi combinata si cu alte medicamente, cum ar fi aspirina. 

Efecte secundare

La dozele recomandate pentru oameni sanatosi, de obicei nu existe efecte secundate. Dar, in doze mai mari de 2000mg/zi poate provoca diaree la persoanele sensibile. Se mai observa faptul ca, dozele mai mari pot afecta negativ absorbtia cuprului in organism. Deoarece vitamina C imbunatateste absorbtia de fier, se recomanda ca persoanele cu anemie sa o combine cu preparate ce contin fier. Este recomandabil, de asemenea, ca persoanele ce sufera de afectiuni la rinichi (pietre la rinichi), sa evite vitamina C, deoarece in doze mai mari de 1000 mg, poate provoca productia de oxalati...lucru foarte neplacut.

Share